Barn og unge som pårørende ved kreft
Hvordan kan barns situasjon og foreldres omsorgskapasitet styrkes i et rehabiliteringsperspektiv? Forskningsprosjektet er et samarbeidsprosjekt mellom Kreftforeningen, MBS og Senter for Krisepsykologi. Data er samlet inn i 2008/2009. Vitenskapelige- og folkeopplysningsartikler skrives i 2010.
Rapport Barn og unge som pårørende ved kreft
«På tynn is» Barn og unges omsorgsbehov når mor eller far får kreft
Montebello-Senteret gjennomført i 2005 et pilotprosjekt, "På tynn is", i samarbeid med Senter for Krisepsykologi i Bergen, ved forsker og dr.philos Kari Dyregrov. Målsettingen var å innhente kunnskap om barn og unges psykososiale situasjon ved kreftsykdom hos mor/far, og å bedre omsorgen for barn og ungdom som opplever dette. Datainnsamlingen ble gjennomført ved bruk av spørreskjema (78) og fokusgruppeintervju (11).
rapporten «På tynn is»
Å treffe andre som virkelig forstår - artikkel
Artikkelen er skrevet på bakgrunn av prosjektet "På tynn is" av Kari Dyregrov, Bjørg Landmark og Torill Ensby
Bakgrunn
Barn og unge til foreldre med kreft er utsatt for et høyt nivå av psykososialt stress. Foreldrene strever ofte med hvordan de skal ivareta egen sykdom i tillegg til at de skal ivareta behov og reaksjoner hos barna. Et pilotprosjekt ble igangsatt i 2005 for å dokumentere kunnskap om barn og unges reaksjoner på kreft og død hos mor/far, samt evaluere familierehabiliteringskurs på Montebello - Senteret, alt med utgangspunkt i barn og unges erfaringer.
Materiale og metode
Undersøkelsen ble foretatt ved hjelp av spørreskjema og fokusgruppeintervju i 2005. 78 barn og unge i alderen 6 -18 år, som hadde en mor eller far med alvorlig kreftsykdom eller hadde mistet en mor eller far, deltok.
Resultater
Familierehabiliteringskursene ved Montebello - Senteret oppfyller barn og unges behov for: å uttrykke tanker og følelser, informasjon, omsorg, følelsesfelleskap, "likemannsstøtte", nær dialog med familien, og lystbetont aktivitet i trygge omgivelser. De unge informantene er takknemlige for og begeistret over kurstilbudet.
Konklusjon
Barn og unge evaluerer utbyttet av rehabiliteringskurs som svært positivt i en hverdag preget av mange uforutsigbarheter. Samspillet mellom samtalegrupper, aktivitetsgrupper og fellesskap med "likesinnede"/nye venner, kan fortolkes som verdifulle tilnærminger for å hjelpe barn og unge der mor eller far har kreft eller dør av kreft."Barn og unge evaluerer utbyttet av rehabiliteringskurs ved MBS som svært positivt i en hverdag preget av mange uforutsigbarheter. Dette er hovedkonklusjonen i en artikkel som tar utgangspunkt i barn og unges evaluering av nytteverdien av kurstilbud sammen med familien ved Montebello-Senteret.
http://www.sykepleien.no/getfile.php/Tema/forskning0308.pdf
Se meg også
MCC studie ved Universitetet i Oslo av spesialpedagog Karin Eggensom har hentet informasjon fra kurs for kreftsyke barn i 2006. Prosjektet har som tittel "Se meg også", og er en studie rettet mot søsken til kreftrammede barn.
Masteroppgaven
Mer meg
Masteroppgave om pårørende søsken sine opplevelser med kreft.
Renate Buhaug Sjaastad, april 2013
Masteroppgaven Mer meg
Hvordan påvirkes forholdet når den ene i paret får kreft
Masteroppgave, Kjersti Tytingvåg Rogne, april 2012