Hopp til innhold
Skip to Navigation Skip navigation

Boka Vår sti Borgny svalastogdokumenterer kunstneren Borgny Svalastogs utsmykking ved Montebellosenteret. Kunstneren Borgny Svalastog og kurator Per Bj. Boym arbeidet i periode 2014 -  2016 fram et kunstkonsept for Montebellosenteret  sammen med senterleder Torill Ensby.

Fredag 15. desember 2017 var det lansering av boka Vår Sti som dokumenterer prosjektet. Prosjektet befinner seg i et skjæringspunkt mellom kunst og landskapsarkitektur. Det består av en sti, en kort vandring, gjennom skogen utenfor Montebellosenteret. Langs stien, inne blant trærne er det montert syv stålstolper i klare farger. På syv av trærne er skrudd fast tunge stålplater med ett ord på hver plate: Glede      Fred      Overbærenhet      Vennlighet      Godhet      Trofasthet      Tålsomhet.


Valg av ord

-          Om morgenen sier jeg at jeg er god mot meg selv og andre. Jeg er glad i oppgavene jeg har og oppgavene jeg får. Jeg bruker bare det jeg sier til meg selv for å overleve, sier Borgny Svalastog om det å velge ord.
-          Tålsomhet er et eget ord. Du må tåle deg selv og samfunnet rundt. Du må også tåle det som handler om liv og død og prøvelser. Så jeg fant et ord som passet. Det er montert på et tre med et stort arr. Og skogen vokser stadig vekk.
-          Gul er: Ja! Sola har stått opp, stå opp og si ja! Sanselig, ikke intellektuelt. Kom deg ut! Våren er vakker for den som lenge har hatt vinter.
-          Det grønne og det gule er ny kraft.
-          Hvis du ikke klarer å ha godhet i deg selv kan du huske de som har vært gode mot deg.

Skrivestua

Til prosjektet hører også et åttekantet lysthus. Huset er malt rødt, rundt bygningen er det plantet en liten jordvoll som en ammepute til beskyttelse. Vinduene er dekket med et fint linstoff som filtrer inn det varme lyset og skjermer fra innsyn. Himlingen er klar blå og veggene dekket av malte speil. Her inne kan du sitte alene og skrive.
-          Det som er viktig for meg er først og fremst å være her og nå. Men når du er syk trenger du å huske din egne historie. Det handler om å få en oversikt, hvor du får tak i røttene og hvor du kan strekke deg opp mot en blå himmel, sier Svalastog.
-          Kunstverket er en del av oss, slik som vi er en del av kunstverket.       

Vår-rommet

Etter å ha vandret stien gjennom skogen, og etter å ha dvelt ved lysthuset, kan du rusle inn i hovedbygningen på Montebellosenteret, en herskapelig trebygning fra 1898. Der inne finner du et grønt rom. Her inne er hennes verk Vår fra 2010 montert. Det består av åtte monotypier montert rundt et malt speil.                  

Boka Vår sti

Det var viktig at selve boka ble vakker, samtidig som den skulle være inkluderende. Den røde tekstilen i ryggen er god å holde. Den nakne pappen på forsiden er ikke tilgjort eller pyntet, den er oppriktig.Hver bok har et lite speil montert inn i forsiden. Det er et ekte speil. Det er tungt, men også skjørt. Denne boken handler om alle som selv går denne stien, leser de syv ordene og ser seg selv i forsiden. En bok lager man for å huske. Det er viktig å huske at man har sin egen historie og å sette navn på den. Boka gis ut på et nytt forlag som heter Trykk forlag. Tarjei Svalastog er forlegger, han har designet boka og har vært assistent til Borgny ved utarbeidelse av prosjektet. 

Bok var stiOrd fra Torill Ensby

Livskunst handler om å leve fra hjertet og flytte oppmerksomheten fra prestasjon til skapelse. Vi trenger mer enn mental trening for å stå i utfordringene livet byr på. Emosjonell intelligens er basert på vår sanselighet og hvordan vi oversetter sansene og emosjonene våre, sier Torill Ensby. Prosjektet har blitt muliggjort med testamentarisk gave fra Magne Nordbye og Hilda Hoen Nordbye, Montebellosenteret har mottatt i 2012.
Kursdeltakerne på senteret har mulighet til å kjøpe boka. 

 

vr sti

Tilbake til forrige side
Tilbake til toppen