Arve Hagen

1919 – 2016

Representert med 2 bilder i korridor 1. etg.

Mange av Arve Hagens landskapsbilder kan best beskrives som lyriske samspill mellom farger og geometriske former. Spesielt naturen fra Gudbrandsdalen, hvor han er født og oppvokst, har gitt grobunn for hans forenklede og abstraherte naturfremstillinger. 

Maleriene Fjell-landskap (1989) og Sommer i fjellet (1990) er i så måte typiske for Hagens naturfremstillinger.
I Fjell-landskap er naturen kledd i oransje, gult, brunt og grønt. Vi ser naturens karakteristiske fargespill slik fjellandskapet fremstår på høsten eller våren. Fjellenes myke konturlinjer er malt i blågrå farger. Disse glir nesten over i den dramatiske himmelen, som om et uvær er i anmarsj. Klyngen med grantrær i mellomgrunnen virker samlende i den ellers urolig fremstilte landskapsgjengivelsen.

I Sommer i fjellet har Hagen drevet forenklingen enda lenger. Selv om vi kan skimte himmelen, skogen i horisonten og skogbunnen i forgrunnen, fremstår landskapet som nærmest nonfigurativ, satt sammen av fargefelt og flater. 

Hagens penselføring er markant og røff. De oppløste penselstrøkene synes å «fange» de skiftende værforholdene i fjellet og årstidens foranderlige karakter. 

Han malte under åpen himmel og brukte mye tid foran lerret i fjellet, og de ekspressive strøkene illustrerer hvordan han gjenga det umiddelbare inntrykket. Abstraheringen og forenklingen blir derfor en naturlig del av det å fange et inntrykk av naturen, på samme måte som impresjonistene på slutten av 1800-tallet. De søkte å gjenskape lyset og atmosfæren i naturen under de forskjellige årstidene og skiftningene i løpet av dagen. Det er derfor ikke så viktig hvor maleriet blir til eller hvilket landskap Hagen fremstiller. Stedet fungerer mer som et utgangspunkt for en subjektiv naturopplevelse, bygd på personlige synsinntrykk. 

Slik søker du om kursopphold

1. Søk om kursopphold

Finn ønsket kurs og fyll ut digital egensøknad så nøyaktig som mulig. Søknadsfrist er 5 uker før kurset starter. Du får en SMS fra oss når søknaden er mottatt.

2. Kontakt legen din

Fastlege eller sykehuslege fyller ut legeerklæring for deg og dokumenter at pårørende blir med deg på kurset, hvis du søker med pårørende.

Legeerklæringsskjema

3. Bekreftelse av kursplass

Du får en SMS om du har fått plass på kurset eller kommet på venteliste. Tilbudsbrev blir sendt i posten.

Hovedinntak gjøres fem uker før kursstart.

Dobbeltrom til kursdeltakere med god lenestol og varme farger.

Fasiliteter

Vi ønsker at alle våre kursdeltakere skal trives godt under oppholdet og føle seg hjemme. Vi tilbyr et moderne senter med delikate overnattingsrom og flotte fellesarealer både ute og inne.

Montebellosenterets basseng som er organisk formet med mosaikfliser

Fritidstilbud

Et opphold gir gode muligheter for fritid. Du kan benytte deg av husets fasiliteter, delta på kursets kveldsprogram, eller utforske området på egenhånd. Et mangfold av muligheter.

oversikt av hele fasade til huset i vinterprakt

Uteområde og nærmiljø

På den store eiendommen har vi bl. annet en frodig hage, turstier, båtbrygge og lavvo. Det er kort vei til fjellet Sjusjøen, og den koselige byen Lillehammer.