Einar Sigstad

F. 1950

Representert med bilde i korridor 1. etg.

Einar Sigstads Fuglen slippes (1996) er et tresnitt. Midt i billedrommet har han plassert en mann som slipper en fugl. Mannen ser ikke ut til å ha en naturlig plass i bildet og vi får følelsen av at mannen er trykket oppå motivet helt til slutt. Sigstads motiver er både fabulerende og poetiske, og svært ofte finner vi fremmedelementer plassert inn i landskaper.

Himmelen i bakgrunnen er rødlig som ved en soloppgang eller solnedgang, noe som gjør motivet stemningsfullt og romantisk. Selv om motivet både gir assosiasjoner til det nyromantiske stemningsmaleriet på slutten av 1800-tallet eller minner om fortellingen om fuglen Føniks fra egyptisk mytologi, er motivet i seg selv underordnet. Tresnittet er heller en utforskning av trestruktur.

Sigstad benytter seg av fjellfuru der den kvistrike rotstokken gir den effekten og strukturen han er ute etter. For å understreke trestrukturen ytterligere, trykkbehandles treplaten for å fremheve nivåforskjellene i overflaten. Trestrukturen spiller en vesentlig rolle og gjør motivet både organisk og levende. 

Fuglen slippes er et fargetresnitt. Edvard Munch (1863-1944) benyttet også fargetresnitt og skar opp fargeflatene for igjen å sette dem sammen som et puslespill. Måten Sigstad arbeider med tresnittet på minner imidlertid mer om de japanske tresnittene på 1800-tallet, der en brukte én plate pr farge. Prosessen var derfor møysommelig og hvert enkelt trykk ble originalt i seg selv. I arbeidet med å finne frem til den rette fargen, går Sigstad igjennom mange prøvetrykk før han kommer frem til et endelig resultat.

Einar Sigstad er selvlært som maler og grafiker, men gjorde seg bemerket med sine store fotografiske malerier på Høstutstillingen fra og med 1989. Han er innkjøpt av flere kunstinstitusjoner, som bl.a. Lillehammer Kunstmuseum og Nasjonalmuseet for kunst, arkitektur og design.

Slik søker du om kursopphold

1. Søk om kursopphold

Finn ønsket kurs og fyll ut digital egensøknad så nøyaktig som mulig. Søknadsfrist er 5 uker før kurset starter. Du får en SMS fra oss når søknaden er mottatt.

2. Kontakt legen din

Fastlege eller sykehuslege fyller ut legeerklæring for deg og dokumenter at pårørende blir med deg på kurset, hvis du søker med pårørende.

Legeerklæringsskjema

3. Bekreftelse av kursplass

Du får en SMS om du har fått plass på kurset eller kommet på venteliste. Tilbudsbrev blir sendt i posten.

Hovedinntak gjøres fem uker før kursstart.

Dobbeltrom til kursdeltakere med god lenestol og varme farger.

Fasiliteter

Vi ønsker at alle våre kursdeltakere skal trives godt under oppholdet og føle seg hjemme. Vi tilbyr et moderne senter med delikate overnattingsrom og flotte fellesarealer både ute og inne.

Montebellosenterets basseng som er organisk formet med mosaikfliser

Fritidstilbud

Et opphold gir gode muligheter for fritid. Du kan benytte deg av husets fasiliteter, delta på kursets kveldsprogram, eller utforske området på egenhånd. Et mangfold av muligheter.

Husets fasade gjenspeiler i Mysendammen.

Uteområde og nærmiljø

På den store eiendommen har vi bl. annet en frodig hage, turstier, båtbrygge og lavvo. Det er kort vei til fjellet Sjusjøen, og den koselige byen Lillehammer.