Jacob Weidemann

1923 – 2001

Representert med mange verk: Trykk i storstua og i gang kjellerstua/bordtennis, i auditoriet og oljemaleriet Nattsvermere i storstua bak flygelet

Jakob Weidemann regnes som en viktig foregangsmann for innføringen av det abstrakte maleriet i Norge. Gjennom hele hans kunstneriske karriere, kan vi spore en gradvis utvikling fra det figurative til et rent ikke-forestillende uttrykk. Det var med hans skogbunnbilder på 1960-tallet at han for alvor brøt med den figurative kunsten som var dominerende i det norske kunstfeltet. Han var en del den modernistiske kunsten i Europa, som hadde fokus på det mediespesifikke ved maleriet, der flate, form og farger var de viktigste egenskapene. 

Med utgangspunkt i selvopplevde naturinntrykk i skogen, skapte Weidemann abstraherte naturfremstillinger, sammensatt av ulike fargenyanser påført i tykke lag. Skogbunnens fargespill og tekstur ble fremstilt i nærmest geometrisk inndelte flater. 

Maleriet Nattsvermere kan betraktes som en videreutvikling av skogbunnbildene.  

Lyset spiller en helt sentral rolle for Weidemann og spesielt i forhold til å arbeide frem lyset i fargene. De pastose strøkene er i et felles samspill, og er påført lag på lag. Penselstrøkene intensiveres og orienteres mot midten, som om det skulle være en turbin, -eller en blomst. Vi får et ovalt sentrum som utstråler kraft og intensitet. 

Mange av Weidemanns arbeider er dedikert til hans kone Anne. Anne var hans ryggrad i hans ofte turbulente liv og maleriet kan tolkes som en kjærlighetserklæring til henne. Sammen flyttet de til Ringsveen på Lillehammer i 1968 og bodde der livet ut. Anne døde i 2010.

I auditoriet finnes et bilde i blått og svart: Kunstnerne Jacob Weidemann og Kjell Nupen i kunstnerisk utfoldelse fra hver sin side mot midten.  

Slik søker du om kursopphold

1. Søk om kursopphold

Finn ønsket kurs og fyll ut digital egensøknad så nøyaktig som mulig. Søknadsfrist er 5 uker før kurset starter. Du får en SMS fra oss når søknaden er mottatt.

2. Kontakt legen din

Fastlege eller sykehuslege fyller ut legeerklæring for deg og dokumenter at pårørende blir med deg på kurset, hvis du søker med pårørende.

Legeerklæringsskjema

3. Bekreftelse av kursplass

Du får en SMS om du har fått plass på kurset eller kommet på venteliste. Tilbudsbrev blir sendt i posten.

Hovedinntak gjøres fem uker før kursstart.

Dobbeltrom til kursdeltakere med god lenestol og varme farger.

Fasiliteter

Vi ønsker at alle våre kursdeltakere skal trives godt under oppholdet og føle seg hjemme. Vi tilbyr et moderne senter med delikate overnattingsrom og flotte fellesarealer både ute og inne.

Montebellosenterets basseng som er organisk formet med mosaikfliser

Fritidstilbud

Et opphold gir gode muligheter for fritid. Du kan benytte deg av husets fasiliteter, delta på kursets kveldsprogram, eller utforske området på egenhånd. Et mangfold av muligheter.

Husets fasade gjenspeiler i Mysendammen.

Uteområde og nærmiljø

På den store eiendommen har vi bl. annet en frodig hage, turstier, båtbrygge og lavvo. Det er kort vei til fjellet Sjusjøen, og den koselige byen Lillehammer.