Ole Kristian Reinsbu

f. 1946

Representert med bilde i spisesalen

I Ole Kristian Reinsbus maleri Uten tittel (1991), skildres et øde landskap med et lite hus og en rytter til hest i blålilla farger. Det ser ut som han har trykket malingen på lerretet, nærmest pointillistisk. Ulikt pointillismen, som benyttet seg av små distinkte «dotter» av rene farger, er fargene her mer blandet sammen og glir over i hverandre. Malingen er tykk, noe som gir billedflaten tekstur og fylde. 

Rytteren sitter stivt på i sadelen, svakt bakoverlent fordi hesten synes å skulle til å steile. I det lille huset i mellomgrunnen er lyset i det ene vinduet, den eneste indikasjonen på at noen bor i huset. Lyset kaster et svakt skinn på bakken utenfor. Det går ingen vei frem til huset, som det ville gjort i et bolighus, og ingenting annet forteller hva slags hus dette er. Den høye horisonten er med på å forsterke det tomme landskapets øde karakter. 

Plasseringen av hest med rytter og hus i forhold til hverandre, gir bildets komposisjon likevekt og ro. Reinsbu benytter seg ikke av konturlinjer, men lar elementene i bildet glir inn i hverandre på en slik måte at de oppfattes som en vesentlig del av bildets helhet.

Reinsbu kan ta utgangspunkt i den sette naturen, og spesielt i landskapet rundt Lillehammer, men han kan ikke betraktes som en ren naturalist. De naturalistiske malerne på slutten av 1800-tallet vektla den umiddelbare opplevelsen av naturen. I motsetning til dem bearbeider han det observerte landskapet og gjør det til sitt eget. Detaljene er uvesentlige. 

Maleriet i Montebellos eie er stemningsfullt og nesten drømmeaktig, og fjerner seg dermed enda mer fra naturalismen og den observerte virkeligheten. Hest med rytter er svakt opplyst. Hvor lyset kommer fra vites ikke, men kanskje er det månen som kaster lys på dem? Lyset kan også minne om noe overjordisk slik renessansemalerne brukte lyset som en indikasjon på noe guddommelig. Rytteren kan minne om Frans Widerbergs (f. 1934) ryttere i ulike varianter som fremstår som en visjon. Er det muligens en visjon av en rytter til hest vi her observerer? 

Slik søker du om kursopphold

1. Søk om kursopphold

Finn ønsket kurs og fyll ut digital egensøknad så nøyaktig som mulig. Søknadsfrist er 5 uker før kurset starter. Du får en SMS fra oss når søknaden er mottatt.

2. Kontakt legen din

Fastlege eller sykehuslege fyller ut legeerklæring for deg og dokumenter at pårørende blir med deg på kurset, hvis du søker med pårørende.

Legeerklæringsskjema

3. Bekreftelse av kursplass

Du får en SMS om du har fått plass på kurset eller kommet på venteliste. Tilbudsbrev blir sendt i posten.

Hovedinntak gjøres fem uker før kursstart.

Dobbeltrom til kursdeltakere med god lenestol og varme farger.

Fasiliteter

Vi ønsker at alle våre kursdeltakere skal trives godt under oppholdet og føle seg hjemme. Vi tilbyr et moderne senter med delikate overnattingsrom og flotte fellesarealer både ute og inne.

Montebellosenterets basseng som er organisk formet med mosaikfliser

Fritidstilbud

Et opphold gir gode muligheter for fritid. Du kan benytte deg av husets fasiliteter, delta på kursets kveldsprogram, eller utforske området på egenhånd. Et mangfold av muligheter.

oversikt av hele fasade til huset i vinterprakt

Uteområde og nærmiljø

På den store eiendommen har vi bl. annet en frodig hage, turstier, båtbrygge og lavvo. Det er kort vei til fjellet Sjusjøen, og den koselige byen Lillehammer.