Else Marie Jakobsen

1927 – 2012

Representert med billedteppe i spisesalen

Else Marie Jakobsen er mest kjent for sine altertavler i tekstil og hun har en rekke utsmykningsoppdrag bak seg. Hun skaper ofte innholdsladede tekstilarbeider, selv om hun også har en mer leken side; «Jeg forplikter meg ikke til å produsere meningsløsheter. Men innimellom kan det være godt å hvile ut i noe som er mer en lek med form og farger». (Hjørdis Danbolt, 1991).

Jakobsen ønsker å formidle et budskap. Tekstilet Vingen (1991) er et godt eksempel på det. Tekstilet består av hundre fioliner som danser seg oppover mot himmelen og lyset for å bryte seg ut av teppets kvadratiske form. Teppet får dermed et guddommelig preg, som en forestilling om livet etter døden. Trolig er Jakobsen her inspirert av Arnulf Øverlands (1889-1968) dikt De hundrede fioliner (1912) der de hundre fioliner kan tolkes som et uttrykk for håp og fremtidstro. 

Vingen kan sees som en videreutvikling av tekstilet De hundrede violiner (1978), der hun i det førstnevnte forholder seg mer abstrakt til motivet i tillegg til en lysere koloritt.

De hundrede violiner er laget med utgangspunkt i den tragiske hendelsen (22. juli 1977) da Jakobsen mistet sønnen Martens i en trafikkulykke. Etter Martens død fikk de lyse fargene en større betydning i Jakobsens tepper, slik vi finner det i Vingen. De skulle hjelpe henne i sorgen. Dette kom frem i hennes tale i forbindelse med utnevnelsen til æresdoktor ved Det teologiske fakultet i 2008. Teppet kan derfor både tolkes som sorgbearbeidelse, men også som et uttrykk for et ønske om å hjelpe andre i vanskelige situasjoner. 

Hundre fioliner finnes også i hennes altertavler i Majorstuen kirke (Oslo), Bekkefaret kirke (Stavanger), Skovlunde kirke (København) og Torridal kirke (Kristiansand). 

De hundrede fioliner
av Arnulf Øverland 

En vår skal endog det fattigste hjerte eie.
En stjerne skal våke over de mørkeste veie.
En drøm skal senke seg over det usleste leie.

Der venter oss alle bak øde år
en time av nådig smerte.
O, hvad vi hører og ser og forstår
ved cellens ensomme kjerte,
når engelen Sorg over jorden går!

Og engang kommer den hellige natt,
da evighetens sordiner
forvandler den bitreste kval du har hatt,
til hundrede fioliner.

Slik søker du om kursopphold

1. Søk om kursopphold

Finn ønsket kurs og fyll ut digital egensøknad så nøyaktig som mulig. Søknadsfrist er 5 uker før kurset starter. Du får en SMS fra oss når søknaden er mottatt.

2. Kontakt legen din

Fastlege eller sykehuslege fyller ut legeerklæring for deg og dokumenter at pårørende blir med deg på kurset, hvis du søker med pårørende.

Legeerklæringsskjema

3. Bekreftelse av kursplass

Du får en SMS om du har fått plass på kurset eller kommet på venteliste. Tilbudsbrev blir sendt i posten.

Hovedinntak gjøres fem uker før kursstart.

Dobbeltrom til kursdeltakere med god lenestol og varme farger.

Fasiliteter

Vi ønsker at alle våre kursdeltakere skal trives godt under oppholdet og føle seg hjemme. Vi tilbyr et moderne senter med delikate overnattingsrom og flotte fellesarealer både ute og inne.

Montebellosenterets basseng som er organisk formet med mosaikfliser

Fritidstilbud

Et opphold gir gode muligheter for fritid. Du kan benytte deg av husets fasiliteter, delta på kursets kveldsprogram, eller utforske området på egenhånd. Et mangfold av muligheter.

Husets fasade gjenspeiler i Mysendammen.

Uteområde og nærmiljø

På den store eiendommen har vi bl. annet en frodig hage, turstier, båtbrygge og lavvo. Det er kort vei til fjellet Sjusjøen, og den koselige byen Lillehammer.