Kåre Tveter

1922 – 2012

Representert med bilde i spisesalen

Kåre Tveter blir betegnet som «lysets maler». Med få virkemidler søker han å gripe lysets spill i naturen. Hans fargebruk er sparsommelig og enkel, og begrenser seg ofte til nyanser i hvitt. 

Landskapsgjengivelsen oppleves som nærmest abstrakt, slik vi finner det i Svalbardlys (1991). Landskapet fremstår her som en hvit flate, med svake nyanser i grønt. Man spør seg om det synes å være snøkledde fjell og is vi skimter i bakgrunnen, men Tveters landskaper er ikke typiske stedsspesifikke. Det er ikke selve landskapsgjengivelsen som er viktig her, men den subjektive opplevelsen av lyset. Selv om han henter inspirasjon fra bestemte steder, som for eksempel Svalbard, oppleves landskapet som om det er løsrevet fra både tid og sted. 

Det er vinteren Tveter er mest inspirert av, selv om vi også finner den skogkledde østlandsnaturen med myke elvestryk og daler i høstdrakt i hans motivkrets. 

I et NRK-intervju i 1983 sa han følgende: «Vinteren er en akvarell der alt det hvite reflekterer de fine nyanser av lysspill […] for meg er vinteren mye mer koloristisk enn sommeren – mye mer finstemt – mye mer nyansert og i det hele tatt er den koloristiske forbindelsen mye større». Det er altså vinterens hvite lerret han lot seg fasinere av. Her fant han stillheten og ensomheten. Alt liv hviler og er frosset til.

Tveter har i Svalbardlys latt seg inspirere av det atmosfæriske lyset på Svalbard, der han konfronterer naturen direkte og impulsivt på nærmest impresjonistisk vis. Til forskjell fra de franske impresjonistene, som stod ute og malte lyset og dets skiftninger i naturen, lagret han sine inntrykk av naturen i bevisstheten, før han igjen hentet dem frem på lerretet i sitt atelier. 

Slik søker du om kursopphold

1. Søk om kursopphold

Finn ønsket kurs og fyll ut digital egensøknad så nøyaktig som mulig. Søknadsfrist er 5 uker før kurset starter. Du får en SMS fra oss når søknaden er mottatt.

2. Kontakt legen din

Fastlege eller sykehuslege fyller ut legeerklæring for deg og dokumenter at pårørende blir med deg på kurset, hvis du søker med pårørende.

Legeerklæringsskjema

3. Bekreftelse av kursplass

Du får en SMS om du har fått plass på kurset eller kommet på venteliste. Tilbudsbrev blir sendt i posten.

Hovedinntak gjøres fem uker før kursstart.

Dobbeltrom til kursdeltakere med god lenestol og varme farger.

Fasiliteter

Vi ønsker at alle våre kursdeltakere skal trives godt under oppholdet og føle seg hjemme. Vi tilbyr et moderne senter med delikate overnattingsrom og flotte fellesarealer både ute og inne.

Montebellosenterets basseng som er organisk formet med mosaikfliser

Fritidstilbud

Et opphold gir gode muligheter for fritid. Du kan benytte deg av husets fasiliteter, delta på kursets kveldsprogram, eller utforske området på egenhånd. Et mangfold av muligheter.

Husets fasade gjenspeiler i Mysendammen.

Uteområde og nærmiljø

På den store eiendommen har vi bl. annet en frodig hage, turstier, båtbrygge og lavvo. Det er kort vei til fjellet Sjusjøen, og den koselige byen Lillehammer.