Jan Vincents Johannessen

Representert med mange bilder i Victoriastua og glassverk ved bassenget

JAN VINCENTS JOHANNESSEN, er en norsk lege, cand.med fra Universitetet i Bergen, og dr.med fra Universitetet i Oslo, professor i medisin og tidligere administrerende direktør ved Radiumhospitalet, fra 1983 til 2005. Fra 2005 til 2007 var han internasjonal direktør for Rikshospitalet-Radiumhospitalet, og fra 2007 til 2011 for Oslo universitetssykehus.

Han har skrevet mange vitenskapelige og populærvitenskapelige publikasjoner, hovedsakelig innenfor elektronmikroskopi, patologi og kreftforskning. Han var hovedredaktør for tolvbindsverket Electron Microscopy in Human Medicine (McGraw-Hill, 1978-85). I 1980 startet han tidskriftet Ultrastructural Pathology som han var sjefredaktør for i 30 år.

Hans bok Kunsten å leve, med bilder av Jakob Weidemann har solgt mer enn 170 000 eksemplarer i Norge. Han har også skrevet melodier, og først og fremst sangtekster til en flere norske og internasjonale artister, blant annet ved Melodi Grand Prix. han skrev den norske og engelske teksten til den offisielle sangen ved Lillehammer-OL i 1994 «Se ilden lyse», innspilt med Placido Domingo og Sissel Kyrkjebø. Han har vært spaltist i Farmand, Dagens Næringsliv og Harvard Business Review, og fotograf med bilder i bl.a. Life, Time, Stern og Paris Match. Han har også utfoldet seg som filmskaper, designer, glasskunstner, maler og grafiker, med separatutstillinger på flere kontinenter, og flere offentlige utsmykninger. 

Johannessen har vært President i Den Europeiske Patologforening, Formann i Landsforeningen mot Kreft, i Den Nordiske Kreftunion og i Norwegian Cancer Consortium 1999 – 2003 Formann Polyteknisk Forening. Han var i 12 år almenhetens representant i Pressens faglige utvalg. Han har vært medlem av tilsettingsutvalget for Nasjonalmuseet, og styremedlem i Henie-Onstad Kunstsenter, Høvikodden. Han har også vært styreleder for Kreftregisteret.

Fra 2002 til 2010 var han styreleder for Nationaltheatret. Johannessen er i dag leder av Radiumhospitalets Legater, og admimistrerende direktør ved Montebellosenteret i Mesnali, som Johannessen tok initiativet til. Han var fra 1979 tilknyttet Columbia University College of Physicians & Surgeons i New York som professor. 

Johannessen er æresmedlem, æresdoktor, og æresprofessor, i vitenskapelige foreninger, akademier og universiteter i flere land. Johannessen har mottatt flere ordener og utmerkelser. Han ble i 2002 utnevnt til kommandør av St. Olavs Orden for mangesidig samfunnsgavnlig virke. Han er videre kommandør av den nederlandske Oranje-Nassau-ordenen, av den svenske Nordstjerneordenen, av den belgiske Kroneordenen og innehar det store fortjenstkors av Forbundsrepublikken Tysklands fortjenstorden. Han er offiser av Republikken Polens fortjenstorden og av Republikken Italias fortjenstorden. Han har også mottatt byen Portos fortjenstmedalje i gull. I 2011 mottok han Kinas Yellow River Gold Medal. I 1989 mottok han Karl Evangs pris sammen med Calle Almedal.